“Onder bod zijn” is een term die in verschillende contexten wordt gebruikt, maar in wezen verwijst naar een staat van in onderhandeling zijn of een aanbod doen op een bepaald item, zoals een huis, een bedrijf of zelfs een kunstwerk. Deze term wordt vaak geassocieerd met de wereld van onroerend goed, maar zijn betekenis strekt zich uit tot andere domeinen, zoals financiën en kunstmarkt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis van “onder bod zijn” en de implicaties ervan in verschillende situaties verkennen.

We zullen ook de strategieën en overwegingen bespreken die gepaard gaan met het doen van een bod en de dynamiek die ontstaat tijdens onderhandelingen. Of je nu een woning wilt kopen, een bedrijf wilt overnemen, of gewoon nieuwsgierig bent naar de wereld van biedingen en onderhandelingen, het begrijpen van “onder bod zijn” is van cruciaal belang voor het nemen van weloverwogen beslissingen en het bereiken van succes in deze complexe en dynamische processen.

Er is een zeer serieuze geïnteresseerde met een bod

Een huis dat te koop staat online en als status “onder bod” heeft, dan duidt dit op een serieus geïnteresseerde partij voor dat specifieke huis. Wanneer kun je beschouwd worden als een serieuze gegadigde? Dit geldt wanneer je een bod hebt uitgebracht op een woning en ook een tegenbod van de verkopende partij hebt ontvangen. Op dat moment bevind je je officieel in onderhandeling met elkaar. Desondanks betekent dit nog niet dat de woning daadwerkelijk verkocht is.

Een bod is uitgebracht op het huis, maar ik wil nog steeds graag een bezichtiging plannen. Is dat mogelijk?

Zeker, echter met de aantekening dat als partijen zich al in een vergevorderd stadium bevinden, de makelaar je liever doorverwijst naar een vergelijkbare beschikbare woning om eventuele teleurstelling te voorkomen. Als dat niet het geval is, zijn bezichtigingen nog steeds welkom. Er is namelijk nog geen handtekening gezet onder de koopovereenkomst.

Is het toegestaan dat andere geïnteresseerden eveneens bieden?

Na overleg met de verkoper is het mogelijk om alternatieve biedingen van andere potentiële kopers te overwegen, maar uiteindelijk beslist de verkoper of ze interesse hebben in dat bod. In de praktijk is het vaak zo dat verkopers de neiging hebben om eerst het initiële serieuze bod zorgvuldig te overwegen voordat ze eventuele andere biedingen in overweging nemen. In dergelijke situaties zal de makelaar de verkoop tijdelijk onderbreken om uitgebreide onderhandelingen mogelijk te maken.

De 4 stadia van verkoop

Het verkoopproces van een woning kan eigenlijk worden opgesplitst in vier verschillende stadia:

  1. Het is beschikbaar
  2. Het staat onder bod
  3. Het is voorlopig verkocht onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden
  4. Verkocht

Wanneer een woning onder een bod valt, bevindt de verkoper zich in fase 2 van het verkoopproces. Echter, zodra de verkoper het bod van de koper heeft aanvaard en beide partijen de voorlopige koopovereenkomst hebben ondertekend, gaan ze over naar fase 3. Op dat moment is de woning verkocht onder voorbehoud van bepaalde ontbindende voorwaarden. Een van deze voorwaarden kan zijn dat het huidige huis van de verkopende partij eerst verkocht moet worden.

Een andere cruciale ontbindende voorwaarde is de financiering. Dit betekent dat de hypotheekaanvraag nog moet worden goedgekeurd door de hypotheekverstrekker. Als de kopende partij de financiering rond krijgt en de huidige woning binnen de overeengekomen termijn wordt verkocht, gaan ze over naar fase 4, en dan is de woning daadwerkelijk verkocht!

Is de woning waar momenteel een bod op wordt uitgebracht jouw droom huis?

Het is altijd de moeite waard om een kans te grijpen, zelfs als de kans op succes klein lijkt. Hoewel de eerste serieuze koper waarschijnlijk niet zal afhaken, is het mogelijk dat dit wel gebeurt. Laat de makelaar weten dat je geïnteresseerd bent in de woning voor het geval de verkoop niet doorgaat.